Alle workshops holdes på lørdag og varer fra frokost til lunsj. De foregår på Milepelen, bygg i gåavstand rundt, samt gården til Thomas Mårud; der alle skal samles på kvelden.
1. Linedance med Henrik
Linedance er en danseform som danses over hele verden til nesten alle typer musikk. Den kommer opprinnelig fra USA, men har spredt seg over hele verden. Linedance ble opprinnelig bare danset til countrymusikk i forskjellige stilarter, som er vals, chacha, polka, west coast swing, twostep, nightclub og east coast swing. Moderne linedance kan også danses til musikk som R’nB, hip-hop, funk, latinsk, moderne sving musikk osv. Tempoet på linedance kan være sakte, middels og rask etter hvordan takten og stilarten musikken er i.
Jeg kommer fra en gård i Vestbygda i Stange og jobber som yrkessjåfør, barneveileder og danseinstruktør. Har danset i 12 år og har 10 års erfaring som linedanceinstruktør, 6 år som lisensiert zumbainstuktør og 1 år som lisensiert Baboom Dancing instruktør som jeg også er mastertrainer i (dette var nytt i Norge i 2015). Jeg konkurrerer også i dans.
Slik setter jeg opp wokshopen:
- Innleder med å fortelle og vise litt om forskjellige stilarter i linedance.
- Lære en linedance eller to, som dere kan danse på festen på lørdagskvelden!
- Siste timen skal dere få prøve forskjellige countrystilarter til veldig enkel koreografi hvor dere kun skal følge meg.
Husk å ta med:
- Gode sko; sko som er behagelig å danse med.
- Treningstøy; behagelig og bevegelig tøy.
- Drikke
2. Vil du være med å utsmykke Odal’n?
På street art workshop med Peacetu i Sand vil man få muligheten til å lære seg sprayteknikk og prøve seg på sjablong graffiti. Street art er et verdensomspennende og svært populært kunstnerisk uttrykk, og nå kan du få være med å sette et kunstnerisk preg på Sand! Vi skal dekorere den store utescena! Her vil det bli en eksplosjon av farger og god stemning!
Peacetu er kunstnernavnet til den brasilianske street art kunstneren Rodrigo Vitorio Lisboa. Han vokste opp i Salvador (Brasils 3. største by) der han tidlig startet å utforske street art. Rodrigo opererer i ulike former inspirert av street art. Han arbeider med både store vegger, skulpturer og lerreter, og har lang erfaring som kunstnerisk leder for barn og unge i både Brasil og Norge, hvor han nå bor. Han har en Bachelor i Produktdesign fra Høgskolen i Oslo og Akershus, og har det siste året turnert i blant annet Oppland, Hedmark, Østfold, Vestfold, Trondheim, Troms i tillegg til Miniøya og Mela-festivalen i Oslo.
3. Identitet som kunstner eller artist
Hvem er du eller drømmer du om å være som artist? Og hvordan kan du bruke din personlige historie for å forme en artistrolle som er helt unik og har forankring i deg selv? I denne workshopen skal vi bruke kreative metoder for å finne fram til dine genuine verdier – og se på hvordan dette former din identitet som artist. Workshopen passer for alle som er interessert i å finne ut mer om seg selv og hvordan de kan formidle egen unikhet – enten du drømmer om å stå på ei scene eller å jobbe i kulissene. Uavhengig om du har kommet kort eller langt med ditt uttrykk.
I denne workshopen vil vi forske i deltagernes historie, og se hvordan den henger sammen med verdier, som igjen danner grunnlaget for å kunne komme med unike bidrag. Artister som lykkes kjennetegnes ofte av at de har et eget uttrykk – det å kopiere andre vil ikke fungere. Det er noe som heter at du må finne din identitet fordi alle andres er opptatt. Det å finne fram til sitt uttrykk er en prosess, og vi ønsker å bevege oss et stykke på denne veien. Ekte og ærlige uttrykk er det som skaper gjenklang hos publikum. Vi skal jobbe med mange ulike teknikker og både mentalt og fysisk. Vi kommer til å vøre kreative og dere må forvente en del klipping og liming i presentasjon av de gode historiene. Og resultatet skal presenteres til slutt. Vi er like spente som deg!
Hvem er det dere vil møte?
- Ingeborg – underviser til daglig i psykologi, driver i tillegg med improvisasjonsteater og psykodrama.
- Regine – er utdannet grafisk designer, driver firmaet Tweed Design på Hamar som jobber med strategisk design for kulturen. Hun brenner for gründervirksomhet og er leder i Elverum barnemusikkteater på fritida.
- Ann – er også grafisk designer og er daglig leder i Tweed. Ann vil bistå med gjennomføringen av workshopen.
Ingeborg og Regine holder også kurs for nyetablerte bedrifter og grundere som holder til i Innlandet – bygget over noe av den samme lesten som det dere får prøve dere på UKM.
4. Mekke Gitar
Thomas Mårud, musiker fra Kongsvinger. Har jobbet med musikk og instrumenter av og på i ca 25 år og driver det uavhengige gitarverkstedet «Fjellhaug Gitarlazarett» i Nord Odalen. Tidligere ansatt ved det musikalske landhandleriet Music Sound i Kongsvinger, som nå dessverre er nedlagt. Vi skal se på gitarens anatomi, og lære om vedlikehold av, og reparasjoner av gitarer, for å forlenge deres levetid og øke både spilleglede og musikalsk utvikling. Tror du sjøl at du egentlig bare har en møkkagitar? Det er det mulig å gjøre noe med!
5. Akt-tegning
Vil du at Silje S. Øktner skal lære deg å tegne etter modell? Meld deg på akt tegnings workshop! Vi skal tegne raske skisser etter levende modell. Croquis tegninger lages i løpet av noen minutter, og modellen vil endre stilling for en ny tegning. Ved å tegne raske skisser, kan vi konsentrere oss om de grunnleggende elementene i modellens positur. Ved å velge bort detaljene, får vi en større forståelse for hovedlinjene i kroppen og modellens stilling. Skissene fra crouqistegningene kan også brukes som grunnlag for ett maleri. Vi skal jobbe med forskjellige teknikker, som blekk og kull.
Silje Eugenie Strande Øktner er fra Sør-Odal og jobber som kunstner, i hovedsak med installasjon, landart, performance, video og tegning. Prosjektene går gjerne over lengere perioder og består av flere happenings som knyttes sammen. Ofte er hennes eget hjemsted og lokalsamfunn utgangspunkt. Høsten 2016 drar hun på turne med den kulturelle skolesekken, for å fortelle om sine kunstprosjekter rundt Damlitjennet, og om hva steder og natur betyr for mennesker. Hun har mastergrad fra Kunstakademiet, ved kunsthøyskolen i Oslo, og gleder seg til å tegne akt-tegninger under UKM i Odalen!
6. Festival: Dokumentarfilm
Vil du bli med å vise hvordan UKM er fra innsiden? I så fall har du kommet til rett plass. Vi skal nemlig vrenge polvotten, ta på regihatten og dokumentere arbeidet med fylkesmønstringa – behind the scenes!
Jeg ser for meg at vi kan dele oss i to kameracrew, som flue på veggen under arrangementet. Til dette trenger vi filminteresserte deltagere som kan fylle rollen som regissører, fotografer og lydteknikere. Vi kan eventuelt rullere litt på rollene hvis man vil prøve seg på flere.
Jeg blir med på opptakene og veileder med litt tips & tricks underveis, og gir en innføring av det tekniske utstyret. Jeg heter Lars Nårstad og er fra Brumunddal. Bor fortiden i Oslo og har de siste fem årene jobbet frilans med film og TV. I tillegg driver jeg et lite firma sammen med to andre som heter Refleksfilm.
7. Konferansier
I årets workshop for konferansierer vil du lære å presentere artister og eventer. Du vil lære teknikker for å være trygg som frontfigur på en scene. Foruten å skrive manus vil vi også fokusere på å takle det uforutsette. Du vil til slutt få være den som leder UKM sin forestilling.
Workshop med Bernt er alltid gøy – han var en suksess i fjor, og derfor måtte vi bare spørre om han hadde lyst en gang til!
Gled dere!
8. Husband
- Har du kommet videre med en låt du har laget selv?
- Ønsker du å bytte ut mp3-fila med levende musikere?
- Spiller du kassegitar til låta di og ønsker deg litt mer trøkk?
- Spiller du solo på tverrfløyte og ønsker et vakkert underlag som skaper den rette stemningen?
Årets husband tar gjerne utfordringen! Vi øver litt sammen på lørdag under workshopen, og så er det fremføring i forestilling A på søndag kl 10:00.
Disse utgjør årets husband:
Espen er gitarist og lærer på jazzlinja, Sund folkehøgskole. Han er aktiv freelancer og spiller blant annet i band som ESP, Open String Department og Julie & The New Favorites. Espen har tidligere undervist på både jazzlinja ved NTNU og Trøndertun folkehøgskole.
Trygve er 29 år, og kommer fra Frøya. Han er jazzmusiker, og utdannet ved Trondheim musikkonservatorium. Han spiller med Heidi Skjerves kvartet, Hanna Paulsberg og startet opp sin egen kvartett: Waldemar 4. Han har spilt på Kongsberg Jazzfestival og Moldejazz, og gav ut album i 2015. Vi gleder oss til å se hva Mr Jazz Bass kan gjøre i UKM!
Sjur Lundstein Tangentmann fra Ringsaker med lang erfaring som backingmusiker for artister som Gaute Ormåsen og Return. Rocker også innimellom slagene for danseglade folk med bandet Pegasus.
Erik Nylander kommer fra Sverige, men har bodd i Norge siden 2002. Han har jazzbakgrunn, er komponist og har spilt med artister som Ola Kvernberg, Kirsti Huke Quartet, Tore Brunborg Trio, Bjørn Alterhaug Quintet – og ikke minst sitt eget Erik Nylanders Orkester.
9. Bueskyting
Elverum Bueskytterklubb vil gi deltagerne grunnleggende innføring i bueskyting!
Som deltaker får du først lære nødvendige sikkerhetsregler som du må ha kjennskap til før du begynner med bueskyting. Den teoretiske delen tar også for seg utvikling i bueskyting frem til nå, og du får vite litt om forskjellige buetyper og utstyr.
Elverum bueskytterklubb sier: «Vi vil gå gjennom og forklare forskjellige konkurransetyper som skytes. Deretter vil vi la deltagerne få prøve selv, med individuell instruksjon. De skal få prøve å skyte en stund før de som en avslutning av workshopen skal skyte en enkel konkurranse der skytterne skyter fra forskjellige standplasser og summerer poengene til slutt».
Antrekk: Det er en fordel å ha genser/trøye som sitter litt etter kroppen så buestrengen ikke slår borti klærne når en skyter. Fottøy som kan brukes i skogen, joggesko, terrengsko osv – vi skal være ute!
OBS: SI FRA OM DU ER VENSTREHENDT – da tar klubben med seg det nødvendige utstyret!
10. Mekke Konsert
I et stadig voksende marked finnes det flere og flere konserter og festivaler, grunnet svingninger i trender, og ikke minst nedgangen i platesalg. Hvordan skal du gå fram for å få din favorittartist på scenen hos nettopp deg? Vi snakker om markedsavklaring, budsjettering, frivillighet, produksjon og andre faktorer som gjør at du kan jobbe langsiktig som promotør og arrangør.
Stian Fossum er daglig leder i Rocksvinger og gitarist i Devil, opprinnelig fra Kongsvinger, har over 25 års erfaring som arrangør, fra Glåmdal Musikkforum på tidlig nittitall, via festivaler og konserter, fram til den nye storsatsingen Kongsfesten på Kongsvinger. Stian har også lang fartstid som utøvende musiker med konsertvirksomhet i hele Europa. Blir jo skrekkelig sjølskryt, men det får gå – ser fram til å møte dere!
– Stian
11. Nettredaksjonen
Liker du å skrive eller ta bilder? Lyst til å prøve deg som actionfotograf? Eller kanskje journalist? Bli med i nettredaksjonen og vær med på å dokumentere hele UKM-helga! Nettredaksjonen jobber med å publisere tekst og bilder i høy kvalitet på en rekke sosiale medier. Vi utforsker hvordan vi kan formidle fylkesmønstringa med blikk og penn. Du vil samle minner for deg selv og andre, og bringe UKM Hedmark ut til verden!
Emma Frydenlund Skåret har arbeidet med kunst og foto i mange år. Hun har gått på Nordland kunst- og filmfagskole der hun blant annet har arbeidet med fotografer som Marthe Aas og Arne Skaug Olsen. Emma ble også plukket ut til «Team Nikon» – et prosjekt der Nikon plukket ut det de mente var de mest lovende unge fotografene i Norge, med fotograf Guri Dahl som mentor. Emma har også deltatt på Lynn Goldsmiths workshop i rockefoto på Norwegian Wood og fotografert artister som Lenny Kravitz, Linnea Dahle og Kaizers Orchestra.
Johanne Margrethe Kippersund Nesdal er en allsidig kulturarbeider fra Hedmarken. Johanne har bred erfaring fra mange sider av kulturlivet, både som musiker, festivalarrangør og skuespiller. For tida er hun mest aktiv som sanger og låtskriver i bandet MEER, og som manusforfatter og regissør for teater. I tillegg er hun utdanna norsklærer og litt av en tekstnerd!
12. Hekling
Jeg heter Arezo Salehi, er 17 år, og kommer fra Afghanistan. På fylkesmønstringen skal jeg og min mamma, Shakila Babai, prøve å lære dere å hekle. Hekling er et slags håndarbeid der man bruker heklenål og hekletråd. Det går an å hekle mange forskjellige ting, men vi skal lære dere å hekle en veldig enkel mobilholder/lommebok, og de som vil ha litt mer utfordrende arbeid kan prøve å hekle en blomst, slik som på smykket nedenfor. Hvis du liker håndarbeid og er tålmodig så er denne workshopen noe for deg.
13. Sceneteknikk
Det kan være mye som skjer rundt scenen på ett arrangement, og særlig på en variert og kulturell breddescene som UKM er. UKM utfordrer i logistikkløsninger, arrangementsflyt og teknikk. Da er det viktig at sceneteknikeren kan jobben sin, og både er kunnskapsrik og oppmerksom! Bli med å få ett innblikk i teknikkens verden! Jeg heter Anders Langberg, er 31 år og har drevet med sceneteknikk i 13 år. Jeg har startet selv som tekniker ved UKM på hamar og utviklet meg så mye at jeg har fått lov til å oppleve store artister på nært hold. Den største jobben jeg har gjennomført er Trollrock festivalen 2013 på Beitostølen. Her var artister som Kaizers Orchestra, Turboneger, Bjørn Eidsvåg, Oslo Ess, Kurt Nilsen, Admiral P og Katzenjammer noen av navnene jeg jobbet tett opp mot som Stagemannager. Jeg lærer gladelig bort og setter pris på initiativ og løsningsorienterte mennesker.
Vel møtt backstage!
14. Dekorere Mårud Farm
Enhver scene og enhver UKM-ranch må ha sin egen backdrop og sitt eget flagg. Bibliotekar, håndarbeider og strikkeentusiast Kjersti Øian Rødsdalen skal sammen med en gruppe UKM’ere sørge for utsmykking av scene og behenging av flaggstang for dagen.
Her er det fri utfoldelse og kjærkomment kaos som gjelder!
15. Eksos, desibel og rock’n’roll!
Vi er i Odalen, og da må vi selvfølgelig benytte oss av ressurser innenfor Odalens egen Motorsykkelklubb! Ole Kristian Såheim er en spennende kar, med særdeles stor motorinteresse med hovedvekt på motorsykler av nær slags alle slags typer og bruksområder, samt eldre biler. Om seg selv sier Ole Kristian:
«Er svak for halvgamle (25-30 år +) 4wd pickuper, men også amerikanske, europeiske og japanske veteranbiler fra 50, 60, 70 og tidlig 80 tall. Var i mange år fra 80 tallet og frem til 1996 engasjert i rallysporten som både mekaniker og kartleser. Eier ni tohjulinger fra 50 til 1450cm³ og fire biler (to biler skal selges nå). Daglig bruksmotorsykkel: 2003 Harley Davidson 1450 Electra Glide og 1989 Honda 650 Africa Twin. Daglig bruksbil: 2006 Lexus RX400h. Er medlem i Nord Odal MC-Klubb, Norsk Motorsykkel Union, Norsk Tempo Klubb, Classic Honda Club Norway, Harley Davidson Owners Club, Norsk Land Cruiser Klubb og Norges Automobil Forbund. Skrur mest for hobbybruk, og har kanskje litt flere prosjekter enn jeg strengt tatt rår over».
Om workshopen: Vi skal gå inn på de grunnleggende prinsippene i en forbrenningsmotor, lære hvordan man feilsøker på en motor som ikke vil gå, og avrunde det hele med oppstart i benk. Det blir eksos, oljedamp, decibel og rock’n’roll!
Hvordan Ole Kristian har kommet dit han er i dag:
Utdannelse:
1972-1981 9 årig grunnskole.
1981-1984 Grunnkurs og videregående kurs i mekaniske fag.
1985-1986 Kurs i flymekanikk på F16 jagerfly. Militær førstegangstjeneste
1998-2000 Teknisk Fagskole. Mekatronikk.
Fagbrev som maskinarbeider.
Yrkeserfaring:
1984-1998 Rescon, Automatdetaljer, Jøli Safe og ADAS: Industrimekaniker, Sveiser, Maskinarbeider og Montør.
2000-2001 Furnes Hamjern AS: Teknisk designer og utvikler for design av støpejernsprodukter. 2001- i dag Norske Backer AS: Ingeniør innen utvikling, design, prototypebygg
16. Å kunne lage en låt
Roger Græsberg er fulltidsmusiker fra Kongsvinger og når han ikke turnerer skriver han låter. Etter mange års erfaring med musikk i mange sjangere, både som musiker og musikklærer for barneskolen, har Roger vært innom låtskriving på mange nivåer. Sliter du med å komme i gang eller trenger du hjelp til å komme videre? På låtskriververkstedet skal vi se på prossesen fra start til slutt i tillegg skal vi se på inspirerende metoder som kan hjelpe til med å få noe ned på papiret og harddisken. Ta gjerne med deg et instrument om du har, men det er ikke et «must», Roger har med seg litt å leke med..
17. Ponnimanikyr
Lørdag kveld skal hele mønstringa flyttes til gården til Thomas Mårud. Han har 3 ponnier, og her ser dere et bilde av to av disse, samt Jonas og Henriette fra Kua da vi var der på befaring i februar. Disse ponniene skal få manikyr! Til å holde denne workshopen har vi fått med oss Linda Bjerke! Hun er utdannet hovtrimmer (rehabilitering og vedlikehold av hestens hov) og sier: Hjemme på Tjaberg har vi islandshester til bruk på tur, kurs og konkurranse på hobbybasis. Jeg har vokst opp på gård med oppdrett av travhest og ble tidlig bitt av hestebasillen. Sammen skal vi se på stell av Thomas sine tre ponnier, og gi de en «manikyr» så de er dresset opp til kveldens fest. Dyrestell for nybegynnere, kan være en fin inngangsport til det selv å ha omsorg for en hest, ponni eller kanskje ei geit?!
18. Fylkesprodusentens Workshop
Vi skal lage et sceneinnslag.
Jeg vet ikke hva det blir. Vil du være med også?
Si fra til meg. Vi har alltid rom for deg.